Doula Kimdir?
“Doula” kelimesi (dula diye okunur) eski Yunanca’da “destek veren kadın” anlamına gelir. Günümüzde ise doğumdan önce, doğumda ve lohusalıkta, anneye ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgisel destek veren eğitimli ve tecrübeli kadını anlatmak için kullanılıyor. Aslında halk arasında gayet iyi bilinen ve kabul görmüş bir inanışa göre, birikimleriyle doğum sırasında anneye yol gösterip korkularıyla baş etmesine yardımcı olan destekçi bir kişinin varlığı anneyi rahatlatmaktadır. Bu destekçi kişi yeri geldiğinde annenin eşi, bir aile yakını ya da arkadaşı olabilmektedir. Doulanın farkı ise bu işi eğitimini alarak daha tanımlı ve profesyonel uygulamalara dayandırarak yapmasıdır.
Araştırmalar, doulaların katıldığı doğumların daha kısa ve kolay olduğunu; sezaryen, vakum ve epizyotomi oranlarının azaldığını; ağrı kesicilere duyulan ihtiyacın azaldığını; bebeklerin daha sağlıklı olduklarını ve daha kolay emdiklerini; doğum sonrasında ailelerin daha kolay bir geçiş dönemi yaşadıklarını gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte ayrıca doğum tecrübesinin daha pozitif bir anı olarak algılandığı gözlenmiş ve annenin kendi bedenini daha güçlü ve dayanıklı olarak gördüğü tespit edilmiştir.
Doula ne yapar?
Doula, bir kadının bedenine ve kendi bebeğini dünyaya getirebilme yeteneğine inanır. Doğum şekli ne olursa olsun yanınızdadır, doğumhane ve ameliyathane süreçlerine dahil olur. Yargılamadan alan tutar, ailenin mahremiyetine ve alanına saygı gösterir, seçimlerini destekler.
Doula, doğumu annenin hayatı boyunca hatırlayacağı kutsal bir tecrübe olarak görür ve bu hatırayı kadının doğum ile ilgili kararlarını destekleyerek korumaya çalışır.