Dışarıda Emzirme

Temmuz 2010

Bir süredir "emziren anneler"  grubu konuyu enine boyuna tartışıyor.

Önce gruptan bahsetmeliyim sevgili Blogcu Anne Elif’in başlattığı ve bence anne adaylarına ve annelere destek anlamında son yılların en önemli keşfi olduğuna inandığım bir oluşum. Bu bir google grubu; emziren anneler linkinden gruba üye olabilirsiniz. Her meslekten yaştan emiren, emziremeyen, problem yaşayan, yaşamayan yüzlerce (simdilik!) anne ve anne adayının biraraya geldiği ve birbirine destek olduğu bir grup. Hepdi müthiş kadınlar; bütün bu kadınlar insanı kadın olduğu için gururlandırıyor gerçekten. Henüz çok genç bir grup olmasına rağmen şimdiden emzirme ile ilgili bir çok konu üzerinde duruldu. Pratik emzirme problemleri, "süt yetersizliği", doktorların yaklaşımı, güya emzirmeyi destekleyen bebek dostu hastaneler ve personelleri, emzik, biberon, göğüs koruyucular  gibi ürün ler dışında temel problmlerden çalışan anne ve emzirme.

Dışarda emzirme denince ilk akla gelen çalışan annenin emzirmesi. Sonra da sosyal ve kamuya açık ortamlarda emzirme.

Çalışan kadının yaşadığı tek kelimeyle bir işkence; 6 ay sadece anne sütü ile beslemesi gerektiğini söylediğimiz ancak bunun sadece sözde kaldığı ve hiç bir şekilde desteklemediğimiz annelerin durumu için başka bir kelime bulamıyorum. Çalışan kadının doğum sonrası izni sadece 8 hafta! Sonra süt izni var günde 2 saat; sütünü sağsın ya da ulaşabiliryorsa mememeden emzirsin bebeği diye. İlk 3 ay neredeyse memeye yapışık yaşanan bir dönemde bir bebekten ekonomiye bu şekilde katkıda bulunmasını beklemek aşırı olmuyor mu? Onun temel ihtiyacının karşılanması yerine annenin biran önce işe dönmesi. Dönüyor anne ve iş yerinde süt sağması gerekiyor bebeği için; zaten yapmazsa o sütler memeden akmaya başlayacak ve iş ortamında "kabul edilemeyecek" görüntüler olacak. Kaç iş yerinde emzirme odası var? ben soruyorum ve henüz olanı duymadım. Üstelik bildiğim kadarıyla yasalarda yeri de var. Tuvaleti filan kullanıyor anne genellikle, inanılmaz değil mi? ama gerçek hem de en modern ve klas iş yerlerinde.

Dünyaca ünlü ebe Ina May Gaskin bir eğitim sırasında o sırada hazırlamakta olduğu ve sonunda bu sene çıkan son kitabı Ina May’s Guide to Breastfeeding isimli kitabının baskısı için bile şimdiye kadar karşılaşmadığı zorluklar yaşadığını anlatmıştı. "Kadın göğsü Amerika’da bir fobidir" demişti. Mesela kitabının kapağı icin göğüse benzettiği bir dağ manzarasını yayıncısına fazla porno çağrışımlı geldiği için kabul ettiremediğini söyledi. Emzirme kitabında emzirmenin ve göğsün ancak çizimle anlatılmasında ısrar ettiklerini ve o ıiralarda bununla savaştığını belirtmişti. Spritual Midwifery ve Ina Ma’s Guide to Childbirth kitaplarını okuduysanız doğum ile ilgili hiç de böyle bir fobi yokken (bunun biizm toplumumuz için geçerli olduğunu söyleyemem); kendisinin de aynen söylediği gibi o kitaplarındaki oldukça grafik doğum resimleri bile hiç bir zaman problem olmamıştı. Bizde bu derece bir fobi olmadığını düşünüyorum. Anadulu’da kadın hakikaten her ortamda memesini açar bebesini emzirir. Çünkü zaten başka bir çözüm düşüncesi bile yoktur onun kafasında (ya da son bir kaç on yıla kadar böyleydi). Büyük şehir ve modern toplumda, genç kadınların, özellikle bunu görmemelerinden ve paylaşmamalarından kaynaklanan bir utanma/cekinme/ayıplama...vs ortaya çıkıyor ya da besleniyor gibi bana göre. Bu sebepten emziren kadınların bir araya geldiği bu bu tür gruplar paha biçilmez bir destek ortamı oluşturuyor.

Geleceğimiz olan bebeklere değer veriyorsak annelere dolayısıyla da emzirmeye destek olmalıyız. Konu direkt sizinle ilgili olsun olmasın yapabileceğiniz şeyler var;

  • dışarda emziren bir anne görürseniz ve bundan rahatsız oluyorsanız, basitçe onlara bakmayın
  • asla ama asla emziren bir anneyi "acaba sütün yetiyor mu?" diye sorgulamayın; iyi niyetle bile olsa bunu sakın yapmayın
  • bir anneyi sütünün kalitesi konusunda şüpheye düşürmeyin
  • hamile bir anneyi emzirme, emzirme problemleri..vs ile korkutmayın
  • sizin ve bebeğinizin işine yaradı diye herkes için en doğrunun sizin deneyiminiz olduğunda ısrar etmeyin
  • iş yeri sahibiyseniz iş yerinizde emziren anneler için ufak düzenlemeler yapmak işinizi batırmaz
  • emziren bir anneye yardım etmek istiyorsanız basitçe bebeğine ve kendisine güvenmesini sağlayın ve onu yüreklendirici şeyler söyleyin
  • anneye şu memeden şu kadar, diğerinden bu kadar, şu kadar süre emzirmelisin gibi tarifler vermeyin
  • göğsünde fazla tutma alışır, göğsünde uyumasın sakın şımarır gibi şeyler söylemeyin
  • sizin uygun gördüğünüz emzirme süresi başkalarına uygun olmayabilir; en doğrusunun sizin fikriniz olduğunda ısrarcı olmayın ("6 ay yeter", "2 yıl fazla uzun/kısa", "uzun emzirmenin bebeğe faydası yok ki", "uzun emzirilen bebekler anneye bağımlı olur"...vb)

liste uzayıp gider, aklınıza gelenleri de siz ekleyin, destek olun.

 

Nur Sakallı

Doğum Eğitmeni ve Doula

What do DOUM families say?



Register


Register to receive news from us!

sent


This site is intended to inform visitors, it does not provide health care services. Information entered on this page should not be used for treatment without consulting a doctor.


Copyright © 2018 do-um.com | All Rights Reserved.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum