Doğum Sonrası Bakım

İstanbul’a taşınmış Fransız bir ebe ile tanışmıştım, Türkye’de vajinal doğumda hastanede kalma süresinin 1 gün olduğunu duyunca çok şaşırmıştı. Biz en az bir hafta bakıyoruz anneye ve bebeğe, takip edilmesi lazım demişti. Evet WHO anne ve bebeği minimum 24 saat gözlemlemeyi öneriyor, bizim Sağlık Bakanlığımıza göre de doğum sonrası komplikasyonların ve bebek kayıplarının çoğunluğu ilk bir hafta içerisinde oluyor. Bu durumda hastaneden eve bile yollasak minimum bir haftalık bir takip gerekiyor. Bu süreçte ebe takibi asıl bizim gibi gelişmekte olan bir ülke için önemli. Çünkü Dünyada halen önlenebilir gebelik ve doğum komplikasyonları sebebiyle kaybettiğimiz kadınlar var. Bunun %99 u gelişmekte olan ülkelerde oluyor. Bu ülkelerde kadınların riski 45kat fazla!
 
Bunları korkutmak için yazmıyorum ülkemizdeki doğum ortamları, anne-bebek bakımı gibi konularda farkındalığı artırmak, böylece hem kadınlar ve aileleri bilinçlenirken bu konulardaki hizmetlerimizi ve geliştirmek için bir bakış açısı olsun diye yazıyorum. Bu konuları sürekli gündemde ve kalbimizde tutalım istiyorum…
 
Bir önerim var: belki evde ama asıl belki daha az teşekküllü bir senatoryum gibi bir yerde anne-bebek için ilk hafta hatta 6 haftaya kadar uzayabilen, bakım, destek olanağı sağlasak. Ebeler, doullalar, doğal tıp uzmanları, terapistlerin olduğu tam destek ortamı. Anne bebekle kalacak ve ailesinden bir ya da iki kişi yanında olabilecek. Ziyarete açık, bahçeli, destek gruplarının olduğu bir yer. 

Nur Sakallı
07.08.2019

What do DOUM families say?



Register


Register to receive news from us!

sent


This site is intended to inform visitors, it does not provide health care services. Information entered on this page should not be used for treatment without consulting a doctor.


Copyright © 2018 do-um.com | All Rights Reserved.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum