Ters Bebek Döndürme

Mart 2010 

Ters bebek ülkemizde artık %100 sezaryen sebebi olarak görülüyor.  Poposu veya bacakları önden gelen bebekleri doğurtma sanatı neredeyse tamemen yitirilmiş durumda.  Yani bebeğiniz doğum anı geldiğinde - ki bebeklerin %3ü bu dönemde hala ters olabiliyor - sezaryen olmak dışında pek bir seçeneğiniz kalmıyor.  Elbette The Farm’a gidip Ina May ve ekibi ile doğurmak imkanınız yoksa veya Türkiye’de bu konuda tecrübeli ve size destek olmaya açık bir doktor veya ebe bulamazsanız.  Ben maalesef böyle biriyle henüz tanışmadım. 

Fakat bu aşamaya gelmeden önce yapılabilecek birçok şey var.  Benim şimdiye kadar bu konuya olan ilgim doğuma hazırlık eğitmeni olarak bebekleri ters olan anneleri doğru kaynaklara yönlendirmek için yaptığım araştırmalarla ve yurtdışında ebelerden öğrendiğim birkaç yöntem ile sınırlıydı. 

Kendi bebeğim de 30. haftada popoüstü bekliyor olunca hem biraz daha fazla araştırma yapma hem de bu yöntemlerin bazılarını deneme imkanım oldu.  30. haftanın  bu konuda endişelenmeye başlamak için çok erken olduğunu bilsem de sanırım bazen çok bilmek insanı daha endişeli yapabiliyor... Aslında uzmanlar 34-36. haftalardan önce bebeğin pozisyonunu fazla önemsememekten yana.

Durum böyle olunca okuduğum kitaplardan, yabancı ebe arkadaşlardan ve çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgileri burada kısaca özetlemek istedim.  Bunların hiçbirinin tıbbi tavsiye olmadığını belirtmek isterim ve uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm.  Her gebelik farklı ve sizin bunlardan herhangi birini denememeniz için özel bir sebebiniz olabilir.

1. Telkin ve imgeleme - bebeğinizle konuşup ondan dönmesini isteyin.

2. Uyaranlarla bebeğin dikkatini çekme - Rahat bir pozisyon alıp pubis bölgesi tarafından bebeğinize çeşitli uyaranlar gönderin.  Mesela babasının konuşması, müzik dinletmek (ipod kulaklıklarınızı iç çamaşırınızın içine yerleştirebilirsiniz) veya bir fenerle ışık tutmak gibi.  Bunları bir sonraki maddede anlatılan pozisyonlarda da uygulayabilirsiniz.

3. Çeşitli pozisyonlarda gevşemek, dinlenmek.  Günde 2-3 kere 15-20 dakika uygulanabilir:

         - Ütü masanızı 30% eğimle yerleştirip (mesela bir kenarını kolyuğa dayayarak- ama sağlam olduğundan emin olmak lazım) baş aşağıda bir şekilde uzanmak.  Nefessiz kalmadığınızdan ve rahatsız olmadığınızdan emin olmalısınız.

         - Ayak tabanları yerde, dizle bükük sırt üstü uzanıp altını yastıklarla destekleyip popoyu havada tutarak

         -Dizler ve dirsekler üzerinde, baş yerde, popo havada

Bütün bu duruşlar bebeği popo veya ayakları ile yerleştiği pelvis bölgesinden oynatarak harekete geçirmeyi amaçlıyor.

4. Pelvik tilt egzersizleri

5. Yüzmek ve suda başaşağı durmak

6. Kayropraktik.  Yurtdışında çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen ülkemizde çok az uzman var.  Daha fazla bilgi için Kayropraktik Derneği’ne başvurabilirsiniz.  Ben Istanbul’da Aurelie Belsot’a gittim.  Bebeğimin dönmesine sebep olan sanırım bu seans oldu.

7. Akupunktur.  32. haftada başlanması tavsiye ediliyor.  Yine ülkemizde hamilelerle çalışan uzman az.    Uzman ismi öğrenmek isterseniz lütfen bize yazın: do-um@do-um.com

8. Bir de Meksikalı Ebe Naoli Vinaver’den öğrendiğimiz bir yöntem var.  Yazı ile tarifi çok zor. Merak ederseniz lütfen bizi arayın.

Bütün bunları uygularken en önemli şey sanırım rahat olmak, karnınızı gevşek tutabilmek.

İyi şanslar!

Başak

DOUM Aileleri ne diyor?



Kayıt


Bizden haber almak için kayıt ol!

gönder


Bu site ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Bu sayfada yazılan bilgiler doktora danışılmadan tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.


Copyright © 2018 do-um.com | Tüm Hakları Saklıdır.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum