Doğuma Hazırlanmak

Tabii ki doğurmak için eğitim almanıza gerek yok ancak bu sürece hazırlanmanız gerekliliğini değiştirmiyor. Bugün zihni çok gelişmiş modern insan doğumdan (hayatın hemen hemen bütün doğal süreçlerinden-örn:yaşlanmak, ölmek-) korkuyor. Bu konuda çok fazla korku ve dolayısıyla negatif şartlanmamız var (bu da bir sonraki yazının konusu). Kısaca durum böyle olunca doğum süreci doğal işleyemiyor. Beden korkuyla kapanmak isterken doğum tam bir açılma eylemi. Fiziksel, duygusal, ruhsal hatta zihinsel olarak sınırlarının ötesine açılmayı gerektiriyor.
 
Bu sürece hazırlanmak, bu mucizenin nasıl işlediğini öğrenmek, zihne korkusunu bırakabilmesi için büyük oranda destek oluyor. Çünkü zihin en çok bilmediğinden korkuyor.
 
En çok duyduğum şeylerden biri de, çok kadın “normal” doğurmak istiyor ama çok azı yapabiliyor. Bizimki gibi dünyada müdehale ve sezaryen oranları en yüksek ülkelerden birinde yaşayınca size sunulanın bekletinizle örtüşmediğini fark etmek lazım. istediğinizi elde edebilmeniz için farklı birşey yapmanız, daha fazla öğrenmeniz gerekiyor. Tercihlerinizin ne olduğunu bilmezseniz tercih şansınız da olmaz demiştim daha önce.
 
Bu sebepten BAĞIMSIZ doğuma hazırlık(doğum rehberliği) sınıflarına katılmayı öneriyorum. Burada sürecin nasıl işlediğini, senin neler yapabileceğini, neler bekleyebileceğini, partnerinin ve yakınlarının nasıl destek olabileceğini, doğum ortamını, bebeğin sürece katkısını, ne zaman hastaneye gidileceğini, bebek bakımı ve emzirme gibi bir çok bilgi öğrenmenin yanında aynı süreci yaşayan diğer çiftlerle paylaşımlar, egzersizler yaparak pratik de kazanabilirsiniz.
 
Doğum eğitmeni seçmek de bir iş: bu konuda çevirisini yaptığım bir yazıya http://www.do-um.com/Yazilar/16/20/dogum-egitmenini-secmek--henci-goerden linkinden ulaşabilirsiniz.
 
Yurtdışında yapılan araştırmalar doğuma hazırlık derslerine katılanların daha az ağrı kesici yönteme başvurduğu, daha az sezaryen olduğu, daha az oranda postpartum depresyon yaşadığı ve emzirme başarılarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 



Tabii tek hazırlık bu dersler değil. Kadın çemberleri, dans dersleri, yoga, spor, meditasyon ve daha bir çok şey olabilir. Doğal doğum aktivisti Michel Odent’in doğuma hazırlanmak için uyguladığı yöntem: kadınların haftada bir kez bir piyano başında bir araya gelmeleri ve şarkı söylemeleri. Kısacası kendi gücünüzle buluşmanızı destekleyen her türlü şey işinize yarar.
 
Yapacağınız içsel hazırlık, zamanı geldiğinde (şekli ne olursa olsun) doğumun kendini mucizeleriyle ortaya koymasına alan yaratacak. Hikayenin başlangıcı, başlangıcımız burası.

Hepinize tatmin olacağınız doğumlar diliyorum.

Nur Sakallı
10.08.2019

DOUM Aileleri ne diyor?



Kayıt


Bizden haber almak için kayıt ol!

gönder


Bu site ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Bu sayfada yazılan bilgiler doktora danışılmadan tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.


Copyright © 2018 do-um.com | Tüm Hakları Saklıdır.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum