Türkiye’de Doğumun Kısa Tarihi

Bir kaç nesilde doğum ortamlarımıza ne oldu? Nasıl oldu da kadın bedeninin doğal bir işlevi olan hamilelik ve doğum gibi hassas süreçleri kadının nesilden nesile aktarılan, kendi doğasından gelen bilgeliğini hastalık olarak algılamaya başladık. 

Ananemin doğurduğu dönemlerde kadınların %90’ı evde doğururken, bir sonraki nesilde bu %20lere düşmüş. Şimdi %8-9 larda ve halen düşürülme çabasında. Ben küçükken evde doğum Türk filimlerinde kadınlaırın ücra köylerde doğururken öldüğünü seyrettiğimiz korkunç bir fikirdi. Arada bir gazetede illaki böyle haberler okurduk. Bu yatağının en güzel örtülerle hazır edildiği, kadınların toplaşıp destek olduğu anneannemin doğumundan çok farklıydı: aradaki tek jenerasyonda anneannemden anneme doğum ortamlarımız ve doğuma bakışımız çok değişti. Çabuk modernleşen kadın, modernizmin ona sunduğu yeni imkanları ve ortamları tercih etti.  Okuyan, meslek sahibi, illa evlen ve doğuran ve aynı zamanda çalışan ve halen evinin kadını da olan bu nesil bütün bu rolleri üstlenip çok da yıprandı. Eril enerjinin onore edildiği bu yeni modern dünyada dişil olan herşey küçümsenip yok sayıldı. Doğum da bundan paçayı kurtaramadı.  Kadının doğumdaki gücü modern sisteme teslim edildi. Ve hemen bir sonraki nesilde artık büyük şehirlerde özelleşen sağlık sistemi içerisindeki hastanelerde  sezaryen oranları %90lari bulmaya başladı. Artık kadınlar doğumdan korkuyor ve ameliyatı tercih ediyordu, hamilelik ve doğum bir hastalık olmuştu. Eee, hasta varsa doktor vardı. Kadıın bedeninin doğal işlevi olan doğum doktorun işi oldu. İş, kadının elinden çıkınca yeni annenin de bebeğinin de onuru sistem uğruna elinden alındı.  Biz de doğum gibi varoluşun en hassas anlarında biraz insanlığımızı kaybettik! 

Nur Sakallı
21.07.2019

DOUM Aileleri ne diyor?



Kayıt


Bizden haber almak için kayıt ol!

gönder


Bu site ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Bu sayfada yazılan bilgiler doktora danışılmadan tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.


Copyright © 2018 do-um.com | Tüm Hakları Saklıdır.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum